Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 14 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Obmedzovanie škodlivej spotreby v Európskej únii pomocou daňových nástrojov
Černáček, Kristián
Diplomová práce je zaměřena na spotřební daně v Evropské unii, jejich změny a dopady na omezování škodlivé spotřeby. Autor práce zkoumá výši a změnu sazeb spotřební daně v státech EU, vývoj průměrné a mediánové mzdy, ceny statků škodlivé spotřeby a náklady způsobené škodlivou spotřebou. Hlavním cílem práce je zjistit, zda je pomocí zvyšování daňových sazeb možné efektivně redukovat spotřebu. Sekundárním cílem je vymezit výši spotřebních daní v EU, zjistit ceny a mzdy. V ČR zjistit úroveň spotřeby, vypočíst elasticitu poptávky a zjištěné výsledky srovnat s výsledky dotazníkového šetření. Na základě zjištění zhodnotit účinnost daňové politiky a navrhnutou opatření.
Motivy spotřeby alkoholických nápojů u českých spotřebitelů
Černý, Tomáš
Černý, T. Motivy spotřeby alkoholických nápojů u českých spotřebitelů. Diplomová práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2023. Diplomová práce se zabývá motivy spotřeby alkoholických nápojů v České re-publice. Cílem práce je identifikovat chování spotřebitelů v souvislosti s konzumací alkoholických nápojů. Pomocí sekundárních dat práce hodnotí stav spotřeby ve světě a v České republice. Pro poznání motivů spotřeby alkoholických nápojů a pro segmentaci spotřebitelů bylo využito dotazníkové šetření a testování závislosti kvalitativních znaků. Na základě zjištěných informací byla vytvořena doporučení pro snížení spotřeby.
Technologicky významné mikroorganismy v nápojovém průmyslu
Prokopová, Linda
Tato bakalářská práce byla vypracována v letech 2019 a 2020 na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Práce pojednává o rozdělení mikroorganismů, popisu jejich výživy a rozmnožování, významných druzích jak z hlediska pozitivního, tak i z hlediska negativního. Je popsán vliv mikroorganismů pro potravinářský průmysl a důležité fermentační děje pro průmysl nápojový. Jsou zde zahrnuty všechny důležité mikroorganismy pro výrobu vína, piva, lihovin a mléčných kvašených nápojů. Práce dále pojednává o mikroorganismech, které způsobují různé vady v daném nápoji.
Příprava a hodnocení odrůdových destilátů z hroznů
Šimek, Fabián
Cílem práce bylo zpracovat hrozny několika odrůd révy vinné dvěma různými výrobními postupy a připravit mikrovzorky destilátů. Pomocí chemických, fyzikálních a senzorických metod zhodnotit a porovnat použité odrůdy, technologii výroby destilátů a vybrané jakostní parametry. Diplomová práce byla vypracována v letech 2018 – 2020 na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů, na Zahradnické fakultě v Lednici Mendelovy univerzity v Brně. Práce popisuje technologii výroby, jakostní parametry a právní předpisy destilátů z hroznu a vín. Experimentální část práce se věnuje výrobě těchto destilátů a porovnává dvě metody zpracování hroznů pro destilaci. První metodou byl tradiční způsob výroby vínovice, při němž se hrozny zpracovávají do formy prokvašeného vína, jež je následně destilováno. Druhým způsobem byl alternativní přístup zpracování hroznů obdobně jako ovocné destiláty, kdy hrozny nejsou lisovány a kvasí na slupkách, s nimiž jsou i destilovány.
Chování spotřebitele na trhu s alkoholickými nápoji v ČR
Trčálková, Sabina
Bakalářská práce se zabývá chováním spotřebitele na trhu alkoholických nápojů v ČR. Identifikuje hlavní faktory, které mají vliv na spotřebitele při nákupu alkoholu, zjišťuje spotřebu a výdaje spotřebitelů na alkoholické nápoje v posledních letech a na základě zjištěných preferencí identifikuje typického spotřebitele piva, vína a lihovin.
Chovanie spotrebiteľa na trhu liehovín
Ševčovičová, Mária
Ševčovičová, M. Chování spotřebitele na trhu lihovin. Bakalářská práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2016. Cílem práce je zkoumání chování spotřebitele na trhu lihovin v České a Slovenské republice. Na základě teorií je definováno chování spotřebitele i faktory, které spotřebitele ovlivňují. Indikativní analýze trhu lihovin je popsán aktuální stav na trhu lihovin v České a Slovenské republice. V závěru jsou výsledky dotazníkového šetření porovnávány s teorií a aktuálním stavem na daném trhu. Následně jsou poskytnuty doporučení pro subjekty, které na daném trhu působí.
Dynamika změn senzorických vlastností destilátů během jejich skladování
Bartůňková, Sylva
Práce je zaměřena na dynamiku změn senzorických vlastností destilátů, během jejich skladování. V průběhu let 2017, 2018 a 2019 po dobu 21 měsíců docházelo k pravidelným senzorickým hodnocením a měření refraktometrické sušiny vzorků tuzemáku. Veškeré vzorky byly uloženy v různých světelných a teplotních podmínkách, také v rozličných barvách lahví. Vyhodnocovány byly deskriptory popisující barvu, vůni a chuť. U každého deskriptoru byla hodnocena intenzita, příjemnost a typičnost. Pokus byl rozdělen do dvou částí podle prostředí působícího na tuzemák. První část se zabývala rozdíly při světelném působení. Vzorky byly uloženy ve tmě, na denním světle a pod zářivkou. Nejhůře byly posuzovány vzorky uloženy pod zářivkou. V druhé části pokusu byly mezi sebou porovnávány vzorky uložené v rozdílných teplotách. Lepších posudků dosáhl vzorek skladovaný v lednici než ten při pokojové teplotě. U refraktometrické sušiny nebyl prokázán žádný vliv odlišného prostředí.
Změny senzorických vlastností lihovin vlivem vnějších faktorů
Šváb, Martin
Tématem této diplomové práce jsou „Změny senzorických vlastností lihovin vlivem vnějších faktorů“. V teoretické části jsou uvedeny kapitoly týkající se lihu, výroby lihu a lihovin. V rámci praktické části byl v roce 2017 založen pokus, při kterém se vybraná lihovina skladovala ve dvou typech láhví při různých skladovacích podmínkách. Lihovinou použitou při pokusu byl tuzemák. Diplomová práce je zaměřena na spektrofotometrické měření vzorků tuzemáku, u kterých byla sledována intenzita změn barvy. Dále bylo provedeno i senzorické hodnocení intenzity barvy vzorků. Měření se provádělo po dobu jednoho roku v pravidelných intervalech. Získané výsledky byly statisticky a graficky vyhodnoceny. Z výsledků vyplývá, že hodnoty L*(D65) a*(D65) b*(D65) se při různých skladovacích podmínkách v závislosti na čase výrazně lišily. U vzorků skladovaných při 6 °C, docházelo k pozvolnějšímu stoupání hodnoty L*(D65) a snižování hodnot a*(D65) a b*(D65), než u vzorků skladovaných při 20 °C. U vzorků, které byly vystaveny různým světelným režimům při 20 °C, docházelo také ke zvýšení hodnoty L*(D65) a snížení hodnot a*(D65) a b*(D65). Nejrychlejší změny těchto hodnot vykazovaly vzorky skladované pod zářivkou, poté při denním světle a nejpozvolnější změny vykazovaly vzorky skladované ve tmě. Měřením bylo zjištěno, že typ láhve měl prokazatelný vliv při skladování vzorků, které byly vystaveny různým světelným režimům. U všech variant vzorků byla vypočtena totální barevná diferenciace ΔE*ab, která udávala, zdali je rozdíl v barvě postřehnutelný již lidskými smysly. To bylo potvrzeno senzorickým hodnocením.
Sortiment a jakostní parametry destilátů z hroznů a jiného ovoce
Kulheim, Martin
Bakalářská práce „Sortiment a jakostní parametry destilátů z hroznů a jiného ovoce“ byla zpracována na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně v letech 2018 a 2019. Cílem této práce bylo charakterizovat různé druhy destilátů z hroznů a jiného ovoce, a to jak zahraniční, tak i ty domácí. Popisuje přípravu ovoce na kvas s využitím různých přípravků, podmínky fermentace, metody destilace a následné operace s destilátem po ní s ohledem na právní omezení, zákony a nařízení. Rovněž také definuje jakostní parametry těchto destilátů, postupy a zásady při jejich senzorickém hodnocení. V neposlední řadě přehledně zobrazuje sortiment destilátů a jiných lihovin od českých a slovenských producentů ve vybraných prodejnách maloobchodní sítě.
Beer Consumption Patterns in Europe
Zobal, Vladimír ; Janda, Karel (vedoucí práce) ; Špolcová, Dominika (oponent)
Tato diplomová práce se snaží ověřit a kvantifikovat vztah mezi mikroekonomickými, makroekonomickými a sociálními rysy jednotlivých zemí a roční spotřebou piva na hlavu. Pro zhodnocení a zaznamenání odlišností v chutích jednotlivých skupin zemí je použit koncept 'pivních', 'vinných' a 'lihovinových' národů. V první řadě je za pomoci technik pro analýzu panelových dat vyhodnocen obecný model pokrývající všechny Evropské země v rozmezí let 2000 a 2013. Výsledky a poznatky z tohoto obecného modelu jsou dále použity jako základ pro stavbu specifického modelu pro Českou republiku. Česká republika je známa pro svou dlouhodobě nejvyšší spotřebu piva na hlavu, přesto podíl piva vypitého v pohostinství zaznamenává dlouhodobě klesající tendenci. Všechna data použita pro tuto práci jsou kumulována na roční bázi na úrovni jednotlivých zemí. Klíčová slova Pivo, Víno, Lihoviny, Chování Spotřebitelů, Poptávka po Pivu, Pivní Země, Behaviorální Ekonomie E-mail autora Vladimir.Zobal@gmail.com E-mail vedoucího Karel-Janda@seznam.cz 1

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 14 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.